Varta VSSP

Varta introduceert VSSP 2.0, een diagnosemiddel dat speciaal is ontwikkeld om AGM en EFB-accu’s van auto’s met stop-startsysteem door te meten. Maar liefst tachtig procent van alle auto’s met dit systeem is uitgerust met deze types accu’s van Varta.

De goede werking van een start-stopsysteem is sterk afhankelijk van de ‘gezondheid’ van de accu. Er komt echter een moment dat deze accu vervangen dient te worden. Vanwege de gecompliceerde elektronische boordsystemen, waarmee dit soort auto’s zijn uitgerust, is het vaak niet eenvoudig om te meten of dat moment is aangebroken. Bovendien is de accu vaak ergens in het interieur verstopt, zodat het veel tijd zou kosten om de accu te bereiken. Daarom ontwikkelde Varta een speciaal diagnoseapparaat, dat de accu via de EOBD2-stekker en een amperèklem kan doormeten.

De VSSP 2.0 (VSSP staat voor Varta Start-Stop Serviceprogramma) kan automatisch of via het VIN-nummer bepalen om wat voor auto en wat voor accu het gaat. In enkele seconden kan het apparaat een uitspraak doen over de state of charge en de state of health van de accu, terwijl het ook bij het laadsysteem behorende foutcodes kan lezen en resetten. Ook geeft het apparaat aanwijzingen over de plaats, de vervangingsmethode en het onderdeelnummer van de juiste accu. En omdat het voor het functioneren van een start-stopsysteem van groot belang is dat er exact dezelfde accu wordt teruggeplaatst, kan het apparaat de QR code, waarmee Varta’s Start-Stop accu’s zijn uitgerust, lezen, waarna parameters van deze accu automatisch in het stop-start management worden geprogrammeerd.

De Varta VSSP 2.0 is niet alleen in staat om stop-start-accu’s door te meten, ook gewone accu’s kunnen via de accuklemmen worden geanalyseerd.