Historie Aria

022Wij zijn een verkooppunt van VARTA accu’s voor de regio twente en omgeving.

VARTA accu’s worden toegepast in personenauto’s vrachtwagens, autobussen,
landbouwmachines, graafwerktuigen, motorrijwielen en in de scheepvaart.

Tevens kunnen wij batterijen leveren voor stationaire toepassingen.

 

 

Aria uit Hengelo, alles voor een goede start

 

Marco Brouwer (1981) heeft samen met zijn vader Leo en diens broer Rob het bedrijf Aria. Ze leveren accu’s en reviseren dynamo’s en startmotoren. Het bedrijf dat wijlen Leo senior in 1949 begon doet alles voor een goede start. 

De meeste klanten dachten dat hun vader de eigenaar was van Aria, een bedrijf in automaterialen om precies te zijn: accu’s, dynamo’s en startmotoren. Maar zo zat dat niet, vertellen Leo (1953) en Rob Brouwer (1955). Hun vader Leo Brouwer (1922–1988) werkt na de Tweede Wereldoorlog bij de firma A.r.i.a in Apeldoorn. De letters stonden voor: accu, reparatie en inrichting. De laatste ‘a’ is van de vestigingsplaats. Apeldoorn dus. Het bedrijf heeft nogal wat klanten in Twente. En Leo bezorgt op zijn motorfiets de onderdelen bij garages in deze regio. Zodanig vaak dat de baas heil ziet in een filiaal van Aria in Hengelo. Hij vraagt Leo om dat te gaan leiden. En op 3 januari 1949 wordt op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Oude Postweg de Hengelose variant van Aria gevestigd. Leo blijft in eerste instantie gewoon in Apeldoorn wonen. Maar na een jaar of vijf ‘emigreert’ hij met zijn vrouw en piepjonge zoontje Leo naar de Floresstraat in Hengelo, waar de tweede zoon Rob wordt geboren.

 

De Volharding

Het bedrijf verhuist naar het magazijn van zuivelfabriek De Volharding aan de Enschedesestraat waar Aria nu nog zit. Ze hebben echter het hele pand nu. Niet lang daarna betrekt het gezin de vrijgekomen woning naast het bedrijf. Dat moet in 1958 zijn geweest, zegt Rob, die nog steeds in dat huis woont. Hij weet dat omdat hij op de dag van de verhuizing 3 jaar was en dat het zijn laatste dag op aarde was geweest zonder die alerte buurman die hem van de verdrinkingsdood redde.

 

“Hij rende er naartoe, viste me uit het water en bracht me naar mijn ouders: missen jullie een kind?

-Rob Brouwer

 

„Achter het pand loopt een beek. Dat was serieus water in die tijd. Mijn ouders waren druk bezig met die verhuizing en mijn broer was naar de kleuterschool. Ik liep kennelijk achter het huis en ik viel in die beek. Gelukkig dat een achterbuurman het zag gebeuren. Hij rende er naartoe, viste me uit het water en bracht me naar mijn ouders: missen jullie een kind?”

Eigenaar

In 1978 zijn Leo en Rob eigenaar geworden van Aria. „Ze vroegen mijn vader het bedrijf te kopen. Misschien is het iets voor de jongens, zei hij. Ik denk zelf dat ze in Apeldoorn geld nodig hadden, want er werd een derde filiaal geopend in Harderwijk.”

Alleen Aria in Hengelo is nog over. ‘Harderwijk’ ging al heel snel failliet. En midden jaren 80 kwam er ook een einde aan de oervestiging.

Als de broers het bedrijf op hun naam zetten, stuiten ze op het feit dat ze de naam ‘Aria’ die al bijna dertig jaar is gebruikt niet bij de Kamer van Koophandel mogen vastleggen. Hengelo had al een dierenspeciaalzaak met die naam. Dat wisten ze wel, want ze kregen wel eens telefoontjes over parkietenzaad of hamstervoer. De officiële naam is toen Aria – Hengelo geworden.

Toekomst

Aria reviseert startmotoren en dynamo’s voor auto’s en vrachtwagens. Ze leveren alles op accugebied: ook voor motoren, hijskranen, campers, scootmobiels, schrobmachines en golfkarretjes. Op technologisch gebied kunnen ze veel. Want techniek in auto’s staat bepaald niet stil. Als alle gemotoriseerd elektrisch wordt, ziet Rob geen rol meer voor Aria. „Maar er zijn nog zoveel vragen rond elektrische auto’s. Dat gaat echt nog wel een tijd duren. Als het al gebeurt.”